Fairtrade Heerlen

Heerlen is officieel Fairtrade Gemeente ! In mei 2019 werd de titel officieel overhandigd tijdens de Braderie in Hoensbroek. Dankzij het harde werk van de werkgroep Fairtrade Heerlen, die vooral bestaat uit vrijwilligers.

Wat is fairtrade ?
Fairtrade staat voor eerlijke handel. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen rekenen op een betrouwbaar loon, kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging en kijkt bovendien verder naar het goede loon voor de harde werkers op bijvoorbeeld de koffie- en theeplantages, maar zorgt ook voor milieuvriendelijke en menswaardige arbeidsomstandigheden en dat boeren en arbeiders zich kunnen verenigen in coöperaties.

In een fairtrade gemeente moet het gemeentebestuur zelf het goede voorbeeld geven. De gemeente Heerlen heeft daarom een duurzaam inkoopbeleid. Alle medewerkers en bezoekers van het gemeentehuis en van gemeentelijke instellingen drinken fairtrade thee en koffie.

Hoe kan ik meedoen ?
Bijdragen doe je door fairtrade producten te verkopen of te gebruiken.

MVO
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) maakt ook deel uit van de fairtrade campagne en daar vallen ook initiatieven dicht bij huis onder. Denk aan het inkopen van biologische- en streekproducten, het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het gebruiken van groene energie.

  facebook.com/fairtradeheerlen