Fairtrade Heerlen

Op initiatief van de PLUS supermarkten in de regio en met ondersteuning van COS Limburg is het project Fairtrade Regio Parkstad gestart. De gemeente Heerlen is één van de Parkstad-gemeenten die graag Fairtrade Gemeente wil worden. Maar dat gaat niet vanzelf. In Heerlen moeten tientallen bedrijven en maatschappelijke organisaties fairtrade producten verkopen of gebruiken voordat de titel aangevraagd kan worden.

Hoe kan ik meedoen ?
Bijdragen doe je door fairtrade producten te verkopen of te gebruiken en door het formulier in te vullen dat op jou van toepassing. Stuur dan even een berichtje aan Lieke Rijkx van COS Limburg, klik hier.

Wat heb ik eraan om mee te doen ?
Als je bijdraagt aan het behalen van de titel Fairtrade Gemeente, word je in het zonnetje gezet op de Facebook-pagina van Fairtrade Regio Parkstad. Je kunt promotiemateriaal krijgen zoals tafelkaartjes, folders en raamstickers. Je wordt vermeld op de goed bezochte website van Fairtrade gemeenten. En je wordt uitgenodigd voor leuke fairtrade activiteiten, waarbij je de kans krijgt jezelf te presenteren.

Wat is fairtrade ?
Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dat betekent dat boeren en producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product en dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Dus: geen kinderarbeid, geen extreem lange werkdagen, regelmatig pauze en aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. Boeren en producenten verdienen genoeg om hun gezin onderdak, kleding, voeding, medische hulp en onderwijs te kunnen bieden. Door een fairtrade product te kopen, draag je dus bij aan de ontwikkeling van mensen die daardoor aan de armoede ontsnappen.

MVO
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) maakt ook deel uit van de fairtrade campagne en daar vallen ook initiatieven dicht bij huis onder. Denk aan het inkopen van biologische- en streekproducten, het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het gebruiken van groene energie.