Keti Koti

Over Keti Koti 

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk  het ingaan van de emancipatiewet op 1 juli 1863.

Herdenking

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) organiseert op 1 juli de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden van 14.00 tot 15.15 in het Oosterpark in Amsterdam.

Deze herdenking is tevens de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden en wordt bijgewoond door een afvaardiging van het kabinet.

Het Keti Koti Festival, waar feestelijk wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk, vindt dit jaar plaats op het Museumplein in Amsterdam.

Voor meer informatie over deze nationale herdenking en viering:

https://ketikotiamsterdam.nl/

Bij het publiceren van dit bericht was er nog een ander Keti Koti evenemen bekend:

Op zondag 30 juni van 12.00 -16.00 organiseert Bonnefanten Maastricht in Museumcafé Ipanema (terras) ter gelegenheid van het herdenken van Keti Koti.

Na een eerbiedwaardige herdenking en viering in 2023, staan we ook dit jaar stil bij de werkelijke afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij. Het programma, samengesteld door het Keti Koti/Kibra Kadena Comité Limburg, is gratis en voor iedereen toegankelijk, en biedt vrije inloop.

Programma
12:00 uur – Opening kinderprogramma

13:00 uur – Officiële opening met plengoffer

13:30 uur – Opening lunch (Heri Heri) en aanvang open dialoog

14:00 uur – Hoor Die Tori: het geromantiseerde verhaal van Queen Nzinga en een presentatie over het Limburgse slavernijverleden

15:00 uur – Curaçaose Tambu-voorstelling met dans

16:00 uur – Afsluiting

Het evenement biedt de gelegenheid om te genieten van traditionele muziek en voordrachten, een gratis Heri Heri gerecht* te proeven en te praten over de gezamenlijke geschiedenis van het slavernijverleden.

*Heri Heri wordt geserveerd zolang de voorraad strekt. Een gerecht reserveren is niet mogelijk.

Keti Koti 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht.

Voor meer informatie zie:

https://www.bonnefanten.nl/nl/agenda/keti-koti