Café Mondiaal : Vredesspellen voor meer saamhorigheid

Aan de vooravond van de 79ste Dodenherdenking en Bevrijdingsdag geven we invulling aan het thema Vrede door in de Café Mondiaal samenwerkingsspellen of Vredesspellen centraal te stellen.

Veel gespeelde spellen (Monopoly, Risk, Mens erger je niet en tal van moderne varianten) en vooral ook veel computerspellen zijn gericht om je medespelers te zien als tegenstanders met het doel ze te verslaan of zelfs te vernietigen. Ze zijn in ieder geval niet gericht op saamhorigheid.

Wat zijn Vredesspellen of samenwerkingsspellen en wat kunnen ze tegenover veel gangbare spellen stellen? Wat is het doel van de meeste samenwerkingsspellen en voor wie kan het spelen van Vredesspellen interessant zijn? Hebben samenwerkingsspellen opvoedkundige waarde en/ of zijn ze nuttig voor persoonlijke vorming en samenwerking? En zijn ze ook leuk om te spelen?

Leo de Groot van het Vredesplatform Heerlen zal een korte inleiding houden over samenwerkingsspellen over het algemeen en zijn ervaringen daarmee.

Om daarna beter kennis te maken met samenwerkingsspellen zullen we vervolgens in kleine groepjes vier samenwerkingsspellen met het thema Vrede spelen.

Natuurlijk is er na afloop nog gelegenheid om over de Vredesspellen in gesprek te gaan.

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal.

Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

Informatie over de inleider Leo de Groot: Leo is al sinds de 80er jaren actief voor de Vredesbeweging en in het bijzonder het Vredesplatform Heerlen en het Vredesburo Heerlen. Ook heeft hij aan diverse geweldloze vredesacties deelgenomen, waaronder bezetting van militaire objecten. Sinds ± 10 jaar is hij actief voor Parkstad in Transitie (klimaatverandering, energietransitie en Repair Cafés) en is hij de initiatiefnemer en trekker van de Dobbeltuin in Meezenbroek.

Het Vredesplatform Heerlen is ook ‘Ambassade van Vrede’ van PAX: https://vredesweek.nl/ambassades/ambassadeheerlen.

Meer informatie over de Vredesweek 2024 over het algemeen kunt u vinden op https://www.vredesweek.nl/

In ieder geval is de Vredesweek onverminderd actueel en blijft het nadenken over ‘Vrede’ in het groot en het klein hoogst noodzakelijk.

Voor meer informatie over deze Café Mondiaal kunt u terecht bij:

Harrie Winteraeken
06-52375611 hwinteraeken@hotmail.com