Amnesty Parkstad: Berichten April

Ter nagedachtenis aan Aleksei Navalny

Op 16 februari meldde de Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN) de dood van gewetensgevangene Aleksei Navalny die de ultieme prijs voor vrijuit spreken betaalde.

‘Na zijn vergiftiging, onterechte gevangenschap en marteling in de gevangenis, is Alexei Navalny na 37 maanden achter de tralies overleden in een van de zwaarste en meest afgelegen gevangenissen van Rusland.

Zijn dood is schokkend en een gruwelijk voorbeeld van het leven onder onderdrukkende heerschappij van het Kremlin,’ zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

‘Hij heeft de ultieme prijs betaald voor zijn kritische geluid, en voor zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting. Amnesty International steunt iedereen die strijdt voor mensenrechten in en buiten de grenzen van Rusland.’

Navalny werd onderworpen aan de zwaarste en meest vernederende omstandigheden. Hij kreeg geen gezondheidszorg en werd voor langere periodes in eenzame opsluiting gehouden in de meest afgelegen strafkolonie voorbij de poolcirkel.

De Russische autoriteiten weigerden een behoorlijk onderzoek in te stellen en openheid van zaken te geven over eerdere beschuldigingen van schending van zijn mensenrechten.

De Russische autoriteiten vervolgen op grote schaal mensen die om hem rouwen. Vreedzame rouwende mensen werden in het hele land gearresteerd, geslagen, vervolgd en gevangengezet.

Na de dood van Navalny op 16 februari zijn ten minste 387 mensen in 39 steden in Rusland gearresteerd voor hun deelname aan activiteiten om Navalny te gedenken. Dat zegt OVD-Info, een mensenrechtenorganisatie die politieke arrestaties en vervolging in Rusland monitort.

‘De Russische autoriteiten zetten nu willekeurige arrestaties, buitensporig geweld en onwettige detenties in tegen mensen in het hele land die simpelweg willen rouwen om Aleksei Navalny’, zegt Oleg Kozlovsky van Amnesty International. ‘Deze gevoelloze acties zijn niet alleen schokkend en ongevoelig, maar ook een overduidelijke schending van het recht op vrijheid van meningsuiting en dat op vreedzame vergadering.

In Surgut zou Bakyt Karypbaev zijn gemarteld en mishandeld op een politiebureau. Hij zou zijn geslagen en er zou een geweer op zijn hoofd zijn gericht, slechts voor het leggen van bloemen.’

‘Het hardhandige optreden dat we zien na de dood van Alexei Navalny in de gevangenis is niet alleen een trieste herinnering aan dat waartegen hij vocht, maar ook een duidelijk teken dat de Russische autoriteiten zijn nagedachtenis proberen uit te wissen. Het wegnemen van foto’s van Navalny en het snelle afbreken van herdenkingsbijeenkomsten in het hele land, soms recht voor de ogen van de rouwenden, laten zien hoe de autoriteiten proberen om zijn naam uit de geschiedenisboeken te wissen’, zegt Oleg Kozlovsky.

En de intimidatie gaat door: Een rechtbank in Rusland heeft de RusNews-journalist Roman Ivanov tot zeven jaar in een strafkolonie veroordeeld voor het verspreiden van “bewust onjuiste informatie” over de Russische strijdkrachten.

Amnesty International roept op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

‘Dit vonnis is een onmiskenbaar voorbeeld van de meedogenloze intimidatiecampagne van de Russische autoriteiten tegen iedereen die de moed heeft om zich uit te spreken tegen de invasie van Oekraïne, of kritiek levert op het gedrag van het Russische leger,’ zegt Natalia Prilutskaya van Amnesty International.

‘Door Roman Ivanov te straffen voor het delen van rapporten over het doden van burgers in Boetsja en andere vermeende misdaden door het Russische leger, leggen de autoriteiten niet alleen hem het zwijgen op, maar geven ze ook een duidelijke boodschap af, met de bedoeling om anderen af te schrikken.’

Roman Ivanov voerde simpelweg zijn journalistieke taak uit door erop aan te dringen dat informatie over de oorlog openbaar moet worden gemaakt. Zijn zaak onderstreept de trieste staat van de vrijheid van meningsuiting in het Rusland van vandaag.

‘Roman Ivanov is een gewetensgevangene die onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet worden vrijgelaten,’ stelt Natalia Prilutskaya. ‘De repressieve “oorlogscensuur”-wetgeving die tegen hem is ingezet moet in zijn geheel worden ingetrokken.’

Lezing: Midden-Oosten en Oekraïne

In samenwerking met bibliotheek Kerkrade (Hub) organiseert Amnesty Parkstad op donderdag 18 april vanaf 19.00 (inloop vanaf 18.30) een lezing over de situatie in het Midden-Oosten en Oekraïne.

De lezing vind plaats in de:

Bibliotheek Kerkrade (HUB)
Martin Buberplein 15,
6461 NC Kerkrade

En wordt gegeven door:

Wim Muller, universitair docent internationaal publiekrecht in Maastricht.

Sinds 2015 is mr. dr. Wim Muller werkzaam in Maastricht. Daarvoor was hij onder meer werkzaam bij de universiteiten van Manchester, Essex, Leiden en Amsterdam en voor de Bosnische delegatie bij het Internationaal Gerechtshof.

Hij promoveerde in 2013 bij het Europees Universitair Instituut (Florence) op een proefschrift over de Chinese praktijk en benadering van het internationaal recht.

Zijn onderwijs en onderzoek richt zicht op internationaal publiekrecht, humanitair oorlogsrecht, de rechten van de mens, internationaal strafrecht, internationale geschillenbeslechting en de politieke dimensie van het internationaal recht, met name regionale benaderingen.

Na een inleiding van mr. dr. Muller over de achtergrond en het internationaal-juridisch kader van beide oorlogen is er een ruime gelegenheid voor vragen en discussie.

De toegang is gratis.

In verband met het beperkt aantal plaatsen is tijdig reserveren noodzakelijk.

Reserveren kan via:

045-7630520
of
info@bibliotheekkerkrade.nl

Meedoen?

Doe mee aan onze acties en help ons in onze strijd voor een betere wereld !

Op deze pagina zie je alle lopende acties: https://www.amnesty.nl/kominactie.  Ook kun je je op deze pagina aanmelden voor spoedacties, die krijg je dan via de mail.

Voor meer informatie over Amnesty Parkstad:

Zie onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/amnestyparkstad

of neem contact op met onze voorzitter John Kusters johnkusters1@hotmail.com