Film: The Natural History of Destruction

In het kader van Nationale Dodenherdenking 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei vertoont filmhuis De Spiegel op:

Vrijdag 5 mei 20.00 de film:The Natural History of Destruction

Duitsland, 2022
Duur : 110 minuten
Regie : Sergei Loznitsa
Met : Mensheid
Kijkwijzer : 12 jaar + Angst

The Natural History of Destruction is geïnspireerd op W.G. Sebalds boek en gebaseerd op archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog en stelt de urgente vraag: Is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument? Is het mogelijk om massavernietiging te verantwoorden simpelweg op basis van hogere ‘morele’ idealen?

De vraag is helaas nog steeds zo relevant als die 80 jaar geleden was en de urgentie is tragisch zichtbaar in de huidige (wereld)oorlog.

Regisseur Sergei Loznitsa stapt in de voetsporen van W.G. Sebald en diens gelijknamige essay-bundel, waarin het gebrek aan aandacht wordt gehekeld voor de burgerslachtoffers van de massale geallieerde bombardementen op Duitse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Loznitsa onttrekt zich aan ideologie en chronologie: beelden van geallieerde en Duitse bombardementen worden door elkaar gebruikt. Een pijnlijk actueel werk over de aard en absurditeit van oorlog.

Sergei Loznitsa is een van de grootmeesters van de archiefdocumentaires. In recente jaren waren onder andere The Event, State Funeral en Babi Yar. Context in Filmhuis De Spiegel te zien.

Naast documentaires waren ook zijn veelgeprezen speelfilms bij ons te zien: In the Fog, A Gentle Creature en Donbass.

Allen gingen in première in Berlijn, Cannes of Venetië en veel van zijn documentaires en speelfilms zijn internationaal bekroond. Een belangrijke documentaire van een belangrijke regisseur.

Trailer: https://youtu.be/G0tYBD4O0-0

 

Voor meer informatie en het reserveren van kaarten:

https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1572/the-natural-history-of-destruction/

FILMHUIS DE SPIEGEL
Royal Theater
Stationsplein 5
6411 NE Heerlen