Winterhulp voor de Oekraïne

Het Platform VluchtelingBelangen ZuidLimburg, recent toegetreden tot HeerlenMondiaal, vraagt uw aandacht voor de actie Limburg helpt/ Winterhulp voor de Oekraïne.

Nu, bij het invallen van de winter en temperaturen tot min 20, de situatie in de Oekraïne met de dag slechter wordt, komen een aantal Limburgse Kerken, Scholen en Stichtingen in actie en slaan de handen ineen om te helpen.

Door een gerichte inzamelactie van de meest noodzakelijke goederen en voedsel worden op een zeer directe weg bevriende kerken en stichtingen in de Oekraïne van hulp goederen en voedsel voorzien.

De actie:

Vanaf 1 februari kunnen gedurende de wintermaanden iedere vrijdag bij diverse kerken en scholen de gevraagde hulp goederen (*zie lijst) ingeleverd worden.

Bij de scholen kunnen de leerlingen winterjassen jassen, truien , slaapzakken e.d. direct bij de aanvang van hun schooldag inleveren.
Bij de kerken al de vrijdagen in februari en maart tussen 13.00 en 15.00.

De spullen dienen volledig intact en schoon te zijn, worden gesorteerd en gaan nog diezelfde vrijdag tot uiterlijk 17.00 uur of anders zaterdagochtend tot 1200 uur ingeleverd worden bij een gezamenlijke inzamelpunt. Bij dit inzamelpunt zullen Oekraïense vluchtelingen, geholpen door vrijwilligers de voorgesorteerde hulpgoederen op pallets stapelen waarna deze worden vervoerd naar het landelijk opvangcentrum en vandaar worden door gestuurd naar de Oekraïne.

In Kiev worden de spullen herverdeeld naar de meest getroffen steden : Bachmut , Cherson en Odessa.

De Stichting Hulp door genade organiseert samen met de Oekraïense organisatie “Jeugd met een opdracht” de verdeling via verschillende kerken in het land. Ook zamelt zij in Nederland voor de mobiele gaarkeukens in de Oekraïne aardappelen, wortels, soep in blik en of pak. (zie lijst)

Voor het transport in Nederland en verder naar de Oekraïne kan men een financiële bijdrage storten op een later bekend te maken bankrekening. Ook zal er de mogelijkheid zijn om cash geld te doneren bij diverse winkels in de deelnemende Limburgse steden en of dorpen.

Gevraagd

Kleding:
Winterjassen (volwassenen en kinderen) Truien, winterschoenen (wandelschoenen of snowboots) Handschoenen, mutsen en wollen sokken. Thermische onderkleding.

Slaapzakken, 0 graden of lager ( geen zomerslaapzakken)
Opblaasmatrassen

Goederen: hoofdlampjes, met reserve batterijen, plastic mokken, borden en bestek, oplaadstations, powerbanks, batterijen, warmwaterzakken, thermoskannen

Voedsel: in grootverpakking : aardappelen, wortelen, spitskool, soep in blik of gedroogd. Pakken chocomel, wafels en of peperkoek, verpakte gril en of winterworst.

Bij het verschijnen van deze Inkijk waren nog niet alle organisaties enz. bekend.

Dit bericht wordt geactualiseerd als er nieuwe informatie bekend wordt.