Film: MI PAÍS IMAGINARIO

Op woensdag 11 januari 20.00 en vertoont Filmhuis De Spiegel de film: MI PAÍS IMAGINARIO .

  • Chili, 2022
  • Duur         : 85 minuten
  • Regie        : Patricio Guzmán
  • Met           : Chilenen
  • Kijkwijzer :  12 jaar
  •                     Geweld
  •                      Angst

Na de verhoging van de prijs voor een metro-kaartje komt het in oktober 2019 tot protesten in Santiago, Chili.

Anderhalf miljoen mensen gingen de straat op en zij protesteerden niet alleen tegen de hoge prijzen van de metro, maar ook tegen de falende democratie en voor verbetering van het onderwijs en de gezondheidzorg.

Nu is het tijd voor een nieuwe grondwet die de dictatuur definitief achter zich laat. Het zijn vooral vrouwen die het voortouw nemen en een belangrijke rol spelen bij het schrijven van deze nieuwe grondwet.
Als je een vuur wilt filmen, moet je klaarstaan op de plek waar de eerste vlam zal oplaaien, zo leerde regisseur Patricio Guzmán ooit van film-essayist Chris Marker. Die allereerste vlam miste Guzmán, toen er in oktober 2019 massale protesten uitbarstten in Santiago maar vervolgens was hij overal bij, zoals de legendarische Chileense regisseur ook in 1973 al de straat op ging om het verzet tegen de staatsgreep van Augusto Pinochet vast te leggen.

Naast de urgente straatbeelden en zijn eigen filosoferende voice-over bouwt Guzmán zijn documentaire op uit interviews met betrokken activisten, relschoppers, experts en kunstenaars – allen vrouwen. Een van hen, een schrijfster, weet de protesten treffend te omschrijven: “Het is geen uitbarsting, maar een ontlading.” Nu is er eindelijk hoop op een eerlijke samenleving.

Trailer: https://youtu.be/SzpRG2t52xo

Inleider:

Deze film zal worden ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht.

‘Een van de manieren om meer te weten te komen over dit fascinerende continent is kijken naar documentaires en films.

In Latijns-Amerika zie je veel westerse invloeden maar er zijn ook grote inheemse gemeenschap-pen met eigen tradities.

Ruim vijf eeuwen na de Spaans-Portugese kolonisatie is de emancipatie van veel van deze groepen onmiskenbaar al is er nog een lange weg te gaan waar het bijvoorbeeld de positie van indianen en het geweld tegen vrouwen betreft.

De ongelijkheid is enorm en voor veel mensen is het leven uitzichtloos.’

Voor meer informatie en het reserveren van kaarten:

https://filmhuisdespiegel.nl/programma/ 1533/mi-pais-imaginario/

Voor meer informatie en het reserveren van kaarten:

FILMHUIS DE SPIEGEL
Royal Theater
Stationsplein 5
6411 NE Heerlen