Nacht van de Vluchteling 2019

Stichting Vluchteling houdt in de nacht van 15 op 16 juni voor de tiende keer de Nacht van de Vluchteling.

Om 00:00 exact klinkt voor duizenden deelnemers het startschot om aan een tocht van 40 kilo-meter te beginnen. De Nacht van de Vluchteling wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor vluchtelingen en geld op te halen voor noodhulp.

‘Het is hartverwarmend dat mensen hun nacht opofferen om geld en aandacht te vragen voor vluchtelingen, een prachtig initiatief’
– Art Rooijrakkers, ambassadeur van de Nacht van de Vluchteling

Over de hele wereld zijn er zo’n 68,5 mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar een veilige toekomst. Veel van deze mensen zijn afhankelijk van noodhulp, om in hun primaire levensbehoeftes zoals voedsel, water en onderdak te voorzien.

Tijdens de Nacht van de Vluchteling halen de deelnemers geld op voor noodhulp door het lopen van een sponsorloop.

Dit jaar zijn er vier routes van 40 kilometer: Utrecht – Amersfoort, Rotterdam – Den Haag, Nijmegen – Arnhem en Amsterdam – Haarlem. Wie liever 10 of 20 kilometer loopt, kan deelnemen aan de route die start in Rotterdam of in Amsterdam. Vorig jaar is de opbrengst van 1,6 miljoen euro besteed aan hulp aan 100.000 vluchtelingen. Het geld is onder meer gebruikt voor veilig drinkwater in Ethiopië, medische en psychosociale zorg in Colombia en mobiele medische teams in afgelegen gebieden in Myanmar.

Zelf lopen, iemand sponsoren of meehelpen als vrijwilliger? Er zijn talloze manieren om mee te doen aan de Nacht van de Vluchteling. Kijk op de website van De Nacht van de Vluchteling hoe je kan helpen. De inschrijvingen zijn geopend!

De Nacht van de Vluchteling wordt georganiseerd in het kader van Wereld Vluchtelingendag op 20 juni. Deze dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties, om zo jaarlijks aandacht te vragen voor deze kwetsbare groep. Wereldwijd wordt er op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het lot van vluchtelingen.

In Nederland wordt sinds 2010 de Nacht van de Vluchteling georganiseerd door Stichting Vluchteling