Heerlen: Fairtrade-gemeente

Na Beesel, Venlo, Venray en Sittard-Geleen werd Heerlen de vijfde Limburgse gemeente die de titel Fairtrade Gemeente kreeg.

Tijdens de Braderie in Hoensbroek, op 30 mei jl was de officiële overhandiging van het bijbehorende bord aan drie Heerlense wethouder’s Charles Claessens (duurzaamheid) Ariane Keulen en Martin de Beer. Dit gebeurde om 10.00 op het centrale podium.

In een reactie gaf Wethouder Charles Claessens aan dat de gemeente Fairtrade zo belangrijk vindt dat er 3 wethouders aanwezig waren.

Voorafgaande aan de officiële overhandiging werd de nieuwe voorzitter van de fairtrade werkgroep, Cindy Muijtjens (Capting) voorgesteld.

Het behalen van de titel Fairtrade Gemeente is een grote prestatie. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een groot deel van de onder-nemers en maatschappelijke organisaties in de gemeente zich inzetten voor fairtrade door producten met het keurmerk te gebruiken en/of te verkopen.

De gemeente moet als gemeente zelf de nodige inspanningen doen, zoals het hanteren van een duurzaam inkoopbeleid, zorgen dat er fairtrade koffie uit de automaten komt en bijdragen aan bewustwording over fairtrade door er op de eigen kanalen over te communiceren.

En tot slot moet er een werkgroep actief zijn die activiteiten organiseert en daarmee zo veel mogelijk burgers en bedrijven bereikt. Aan al die voorwaarden is inmiddels voldaan.

Wat is fairtrade?
Fairtrade is geen merk, maar een principe. Boeren en producenten in minder welvarende landen krijgen een eerlijke prijs, waardoor ze zich kunnen organiseren, kunnen groeien, onder menswaardige en milieuvriendelijke omstandig-heden kunnen werken en kunnen bijdragen aan hun buurt of gemeenschap.

Het jury rapport staat op onze website, klik hier