Wereldvluchtelingendag: UNHCR & Cinetree lanceren platform met films over vluchtelingen

20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Om stil te staan bij de bijna 82,4 miljoen mensen die huis en haard gedwongen hebben verlaten, bieden filmplatform Cinetree en VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR een gratis filmselectie. Van 18 tot en met 27 juni kijk je vier indrukwekkende films en documentaires op ons platform.

80 miljoen mensen op de vlucht

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Dit is dé dag om stil te staan bij de bijna 82,4 miljoen mensen die wereldwijd gedwongen op de vlucht zijn en alles kwijt zijn geraakt: hun huis, hun gezin, hun familie en vrienden, maar ook zekerheid en perspectief. Hoewel de aandacht voor mensen op de vlucht de afgelopen tijd van de voorpagina’s lijkt te verdwijnen, is hun situatie niet minder urgent.

Daarom slaan Cinetree en UNHCR de handen ineen en stellen we vanaf vrijdag 18 juni vier films voor tien dagen lang gratis beschikbaar. Iedere film is met zorg uitgekozen en belicht op haar eigen, aangrijpende manier een kant van de vluchtelingenthematiek.

Bijzondere curators

Om de boodschap van de films op het platform meer kracht bij te zetten geven verschillende curators een korte introductie bij de films. Zo komen er twee voormalig vluchtelingen aan het woord; Wahhab uit Irak en Armen uit Syrië. Zij delen hun eigen ervaringen en relateren die aan een gekozen film. Ze nemen je mee in hun verhaal en hoe ze hun leven in Nederland opnieuw hebben opgebouwd.

                                                                                                                                                 

Ook actrices Anna Drijver en Melissa Drost komen aan het woord; beiden maken zich in hun vrije tijd hard voor een beter leven voor vluchtelingen.

                                                                                                                                                 

Belangrijke films & documentaires

De gekozen films en documentaires zijn:

For Sama (naast een BAFTA-award is deze documentaire bijna 10 keer in de prijzen gevallen),

Nice People

Welcome en

Rafaël.

Iedere film vertelt op zijn eigen manier over het leven tijdens en na de vlucht.

“Ik vind het belangrijk dat mensen deze film kijken omdat het de realiteit verbeeldt van waarom mensen vluchten”
Wahhab over ‘Rafaël’

Gratis beschikbaar

Dankzij de samenwerking tussen Cinetree en UNHCR kan iedereen tien dagen lang deze films en documentaires gratis kijken. Tussen 18 juni en 27 juni zijn ze 10 dagen lang gratis te zien via www.cinetree.nl/wereldvluchtelingendag.