UNHCR Filmavond: Flee

Op 20 juni 2022 is het Wereldvluchtelingendag. Dit is dé dag om stil te staan bij de meer dan 100 miljoen mensen die gedwongen op de vlucht zijn en vaak alles kwijt zijn geraakt: hun huis, hun familie en vrienden, maar ook zekerheid en perspectief.

Ter ere van deze dag bundelen VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en filmplatform Cinetree opnieuw hun krachten.

Samen zetten zij de kracht van film in om mensen samen te brengen en samen organiseren zij op vrijdag 17 juni een bijzondere filmavond in de Hoftuin gelegen aan de Nieuwe Herengracht 18a  in Amsterdam.

Op deze avond kunnen nieuwkomers en locals genieten van een uitgebreid programma met de film Flee in een bijzondere setting. Het doel van deze avond is om ontmoetingen te stimuleren en samen de verbinding te zoeken tussen mensen die elkaar in het dagelijkse leven misschien niet zo makkelijk zouden tegenkomen maar wel iets voor elkaar zouden kunnen betekenen.  Wij doen dit onder andere samen met Hanna Verboom en vluchtelingen die hun verhaal willen delen.

Programma:
21.00: inloop
21.30: start voorprogramma
22.15: start film
23.45: einde

Koop een kaartje en nodig daarmee een nieuwkomer uit
Met de aankoop van een kaartje voor deze bijzondere avond, maak de bezoeker het mogelijk dat een nieuwkomer gratis bij deze avond kan zijn.

De prijs van een kaartje is 10 euro en de kaartverkoop is op 2 juni gestart. Wees er snel bij in verband met een beperkt aantal kaarten.

Kaarten zijn te koop via:  www.cinetree.nl/wereldvluchtelingendag.

Over Flee:

Denemarken, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, 2021
Duur       : 90 minuten
Regie      : Jonas Poher Rasmussen
Met          : Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari

Kijkwijzer : 12 jaar , grof taalgebruik, discriminatie

 

Geanimeerde documentaire die het buitengewone waargebeurde verhaal vertelt van Amin. Hij vluchtte uit Afghanistan en kwam als alleenstaande minderjarige vluchteling in Denemarken terecht. Nu is hij zesendertig jaar, een succesvol academicus en gaat hij trouwen met zijn vriend Kasper, met wie hij al een tijdje samen is. Maar een geheim dat hij al meer dan twintig jaar verbergt, dreigt het leven dat hij voor zichzelf heeft opgebouwd in Denemarken te ruïneren. Dit dwingt hem om voor het eerst zijn verborgen verleden te onthullen en zijn verhaal te delen met een goede vriend.

Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven.

Rasmussen zorgt daarvoor door zijn soms razendspannende, soms ontroerende verhaal grotendeels te animeren. In handgetekende 2D-animaties schetst hij Amins tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en onmenselijke mensensmokkelaars, levend met eindeloze verveling en levensgevaarlijke spanning.

Maar meer nog toont Flee hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt. Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.

Flee is genomineerd voor de Oscars in maar liefst drie categorieën: Beste Animatiefilm, Beste Documentaire en Beste Internationale film.

Trailer:

Bijzonderheid:

Flee is vanaf 17 juni tot en met 26 juni gratis te zien op www.cinetree.nl/wereldvluchtelingendag.