Dag van de Mensenrechten – Write for Rights 2021

Elk jaar op en rond 10 december klimmen veel mensen samen met Amnesty International in de pen.
Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven naar mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden, omdat ze voor hun mening uitkwamen. En ze schrijven naar de onderdrukkers om hun te laten weten dat wat ze doen bekend is, dat deze vaak bewonderenswaardige mensen met een voorbeeldrol niet vergeten zijn en om voor hun goede zaak te pleiten. En dat schrijven is best succesvol !
Zo schreef de Ethiopische journalist Eskinder Nega, voor wie we eerder schreven: ‘In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers .

Activiteiten in Heerlen op Mensenrechten dag vrijdag 10 december:

• 14:00 – 16:30: Write for Rights, André Van Boxtelzaal (grote zaal) in De Twee Gezusters (Luciushof), Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen.
• 16:30 – 17:00: fakkeloptocht; startpunt op De Bongerd (bij Schunck*).

Als een fakkeloptocht niet wordt toegestaan, dan zullen evenals verleden jaar meerdere minidemonstraties met fakkels in het winkelcentrum van Heerlen plaatsvinden, waarbij men in groepjes van ± 4 personen naar een aparte locatie gaat.
Elk jaar op en rond 10 december klimmen veel mensen samen met Amnesty International in de pen: Write for Rights.
Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten.
Ze schrijven naar mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden, omdat ze voor hun mening uitkwamen.

En ze schrijven naar de onderdrukkers om hun te laten weten dat wat ze doen bekend is, dat deze vaak bewonderingswaardige mensen met een voorbeeldrol niet vergeten zijn en om voor hun goede zaak te pleiten. En dat schrijven is best succesvol !

Via onderstaande link zijn de resultaten van vorig jaar te zien:
Brieven schrijven helpt! Successen & resultaten
Amnesty’s Write for Rights

Dit jaar komt Amnesty International voor tien mensen in actie:

onder andere voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niks mee te maken had. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot 5 jaar gevangenschap. Wij schrijven voor Mikita’s vrijlating. Ook schrijven wij voor Wendy Galarza uit Mexico. Zij is een activist en demonstreerde in november 2020 voor gerechtigheid in de zaak van de moord op een vrouw die Alexis heette. Tijdens de demonstratie begon de politie te schieten. Wendy werd geraakt door politiekogels en diende een aanklacht in tegen de politie. Maar degenen die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor de schoten, zijn nog niet vervolgd. Wij schrijven voor gerechtigheid.

Meer informatie en eventueel aanmelden:

Kees van Veen, Amnesty International 637 Parkstad Limburg en coördinator van de activiteiten in het kader van Mensenrechtendag in Heerlen / Parkstad Limburg:
c.van.veen@home.nl of telefoonnummer: 0642311835.
www.amnesty.nl
Schrijvers gezocht voor Write for Rights!
Doe dit jaar ook mee. Schrijf tegen onrecht!

Amnesty International afdeling Parkstad Limburg en HeerlenMondiaal nodigen u van harte uit om mee te schrijven te Heerlen.