Repaircafé weer present in Parkstad

Het team van Repair Café Parkstad Limburg is ook deze maand weer present in Parkstad en wel:

Op zaterdag 27 november van 10.00 – 12.30 in:

SamSam
Mijnzetellaan 6
Heerlen

Over het REPAIR CAFE

Het Repair Cafe is ooit opgericht in Amsterdam en sinds 2010 is er ook een in Heerlen.

Een aantal vrijwilligers is zelfs nog van het eerste uur ! Het is inmiddels een hechte groep, die elkaar waardeert en respecteert en ondertussen weet je ook wel waar de kwaliteiten van iemand liggen. Zo is de een beter met huishoudelijke apparatuur, om die weer aan de praat te krijgen, en de ander kan goed met audio of zelfs moderne communicatiemiddelen overweg.

Wij hebben zelfs een echte naaimachine specialist. Maar ook een mevrouw die ritsen, gaten in een broek, of soms een kapotte rugzak repareert.

De mensen komen altijd vroeg, en worden bij binnenkomst verwelkomt door de gastvrouw. Zij ziet al waar ze mee gekomen zijn en vraagt wat er aan scheelt. Enthousiast begint men te vertellen en vaak volgt er een verhaal waarom het voor hun zo bijzonder is en of het gemaakt kan worden. Dan begeleidt een andere gastvrouw hun naar de tafel van de reparateur. Deze krijgt opnieuw een technische uitleg. Er wordt ook doorgevraagd naar wat er aan de fout voorafging. Dan schroeft de technische man (helaas hebben wij nog geen technische vrouwen) het apparaat open, en gaat zoeken naar de oorzaak. Soms wordt er ook op internet gekeken. Is er een onderdeel stuk, dan kan de klant het in de winkel kopen of bestellen via internet. De keer er op wordt het dan gemonteerd.

Een derde van alles kan helaas niet meer gemaakt worden. Maar de rest wel, en dan zien we vaak dolgelukkige mensen de deur uit gaan. Die vaak ook een tweede keer terug komen, of anderen attent maken op het Repair Café. Het Repair Café heeft ook een sociale functie, het brengt mensen samen die naar elkaar luisteren, en soms ontroerd zijn als ze de videoband van hun man weer kunnen afspelen.

De naaister zet ook de klanten zelf aan het werk. Na een korte instructie kunnen ze vaak zelf een naad los tornen, en dat zijn niet alleen dames !

Door corona is er, net zoals heel veel activiteiten, al een half jaar géén repaircafé meer geweest.

Wij hebben het allemaal erg gemist.

Voor meer informatie: