Kees van Veen geridderd

Op 26 april jl. is Kees van Veen geridderd als lid van de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft van  burgemeester Petra Dassen-Housen van Kerkrade namens koning Willem Alexander een Ko-ninklijke Onderscheiding gekregen. Een lintje voor bewezen diensten aan de samenleving.

De gedecoreerde Kees van Veen met zijn zoon.

De gedecoreerde Kees van Veen met zijn zoon.

Als ik hem op Koningsdag ’s-middags opbel om te feliciteren neemt hij de telefoon niet op. Maar een half uurtje later belt hij terug. Hij is dan net klaar met een ‘stoepkrijtactie’ voor het ABP in Heerlen, dat door onder andere de Klimaatcoalitie Parkstad en Fossiel Vrij wordt gemaand om afstand te doen van de aandelen Shell. Kees is sinds een paar maanden mede namens Amnesty International lid van de Klimaatcoalitie Parkstad. Dat is te kort om mee te tellen voor het lintje maar zijn werk voor Amnesty International uiteraard niet.

Vanaf 1986 is Kees lid van Amnesty International en sinds december 2003 vrijwilliger. Toen werd hij collectecoördinator in Landgraaf en Kerkrade en dat is hij nog steeds. Kees richtte in 2011 de Amnesty-werkgroep Parkstad-Limburg op en vanaf juni 2011 tot november 2019 was hij contactpersoon / voorzitter/ penningmeester van deze werkgroep.  Kees zorgde ervoor dat

Amnesty International ook vertegenwoordigd was bij het popfestival Park City Life op het Bekkerveld in Heerlen.

Wij kennen Kees natuurlijk ook als lid van Heerlen Mondiaal. Op 3 september 2012 heeft hij zijn eerste vergadering bijgewoond. Hij vond het nodig dat de activiteiten rondom de Dag van de Mensenrechten op 10 december weer door Amnesty International worden georganiseerd. Hij nam de fakkel bijna letterlijk over van Heerlen-Mondiaal.

Tijdens de jaarlijkse fakkeloptocht loopt de niet zo lange Kees met de grote trom voorop en bepaalt de route door het winkelcentrum van Heerlen.

De vergunning met de routebeschrijving zwalkte regelmatig ergens achter in de groep.

Na enkele jaren voor Mensenrechtendag een inhoudelijk programma te hebben georganiseerd, wordt de laatste jaren weer aangesloten bij de landelijke schrijfacties, de Schrijfmarathon of Write for Rights. Deze zijn eigenlijk ieder jaar weer een beetje succesvoller.

Kees is bijna altijd bij de vergaderingen van HeerlenMondiaal aanwezig en neemt ook regelmatig deel aan de andere activiteiten van HeerlenMondiaal waaronder Café Mondiaal. Wij kunnen ook altijd een beroep op doen op zijn technisch inzicht en zijn (audiovisuele) hulpmiddelen.

Maar het belangrijkste is toch wel zijn gedreven opkomen tegen onrecht en voor de zwakkeren in de samenleving. Zo zet hij zich ook in voor de vluchtelingen, waaronder de acties voor de kind-vluchtelingen op Lesbos en was hij present bij de antiracismedemonstraties in Heerlen.

Ondanks dat zijn activiteiten voor Heerlen Mondiaal ongetwijfeld zouden hebben bijgedragen aan de onderbouwing van zijn koninklijke onderscheiding, is zijn benoeming voor ons net als voor hem een volslagen verrassing. Het spreekt voor zich dat wij zijn lintje van harte zouden hebben ondersteund.

Kees heeft meer dan genoeg ondernomen om zijn lintje te verdienen. Sinds 2000 is Kees secretaris bij de Fanfare Abdissenbosch en beheert hun website. Ook gaat hij iedere maand een dag oud papier ophalen in Landgraaf en loopt hij met de donateurskaarten van deur tot deur. Boven-dien is hij ieder jaar actief als verkeersregelaar bij Pinkpop en is Kees vrijwillig docent bij Huiskamerproject De Residentie waar hij iedere

woensdagmorgen en iedere donderdagmiddag computerles aan senioren geeft.

Kees is ook opa en is met enige regelmaat bij zijn kleinkinderen of komen zij logeren bij opa. Ook zij waren aanwezig bij de uitreiking.

Van harte proficiat Kees met je Koninklijke Onderscheiding. Kees, je bent 78 en het zou eigenlijk een mooie bekroning op je activiteiten mogen zijn. Aan je motivatie zal het echter zeker niet liggen om nog lang actief te blijven.

Wij hopen natuurlijk ook dat je gezondheid het nog jaren toelaat. Want onze waardering is bijzonder groot.

Goed voorbeeld doet goed volgen.

Door: Harrie Winteracken Voorzitter HeerlenMondiaal 

Hierbij nog enige foto’s van de uitreiking: