Vrijheidsmaaltijd

In heel Nederland worden op 5 mei Vrijheids-maaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken; onderwerpen waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Anticiperend op de coronamaatregelen is er dit jaar door Yvette van Boven een vrijheidsmaaltijd- soep (in blik) gemaakt die wij tijdens een dergelijke maaltijd samen kunnen nuttigen.

Schrijf je in om de Vrijheidsmaaltijdsoep (gratis) te ontvangen.

Deel de Vrijheidsmaaltijdsoep met de mensen om je heen. Voel je vrij om hen te leren kennen: die onbekenden, de anderen. Vrij om hun beperkingen, voorkeuren of geloof in een andere god dan de jouwe te begrijpen.

Vier met ons het verschil, deel de vrijheid. Aandacht doet groeien, dus zaaien we hoop en respect. En oogsten we, in ons Limburgse land, de vrijheid.

Organiseer je eigen Vrijheidsmaaltijd

Alle Limburgers worden uitgenodigd uit om elkaar uit te nodigen voor een (digitale) Vrijheids-maaltijd.

Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is de bijzondere ontmoeting.

Er zijn een drietal vragen opgesteld die je aan elkaar kunt stellen, waar je over na kunt denken of waar je over kunt discussiëren.

  1. Vrijheid en onvrijheid kennen vele betekenissen, groot en klein. Van eenzaamheid, homohaat en leven in oorlog tot simpelweg de vrijheid om met vrienden samen te zijn. Wat betekent vrijheid voor jou ?
  2. Onze levens zijn gevuld met onbekenden. De man die je pakketjes bezorgt, de vrouw die elke ochtend langs je raam fietst. Wie wil jij leren kennen? Met wie wil jij over vrijheid spreken? En wat houdt je daarin tegen ?
  3. Voor de meesten van ons is vrijheid zo vanzelfsprekend, dat we haar niet eens meer opmerken. Pas als zij dreigt te verdwijnen, zijn we dankbaar voor de vrijheid van alledag. Waar ben jij dankbaar voor? En wat zou er in jouw nabijheid moeten veranderen om nog meer vrijheid te ervaren ?

Wie organiseert het initiatief: Limburgse Vrijheidsmaaltijd ? 

Toos Hofstede is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei aangesteld als kwartiermaker van de Limburgse Vrijheidsmaaltijd.

Om het Limburgse karakter van deze nieuwe traditie te bewaken heeft ze een collectief samengesteld met Limburgse smaakmakers.

Heb je een vraag of wil je iets met ons delen ? Stuur dan een mail naar: vrijheidsmaaltijd@bevrijdingsfestivallimburg.nl

Voor meer informatie: https://bevrijdingsfestivallimburg.nl/