Film: Songs of Repression

Op zaterdag 5 december om 20.00 vertoont Filmhuis De Spiegel de film: Songs of Repression.   

Land     : Chili / Denemarken

Jaar      : 2020

Duur     : 89 minuten

Regie   : Estephan Wagner en Marianne Houg

Kijkwijzer : alle leeftijden

De film wordt op deze avond ingeleid door Wim van Kempen, kenner van Latijns-Amerika. Secretaris Heerlen Mondiaal en bestuurslid Steungroep Indianen in Brasil en lid van de inmiddels opgeheven Werkgroep Latijns Amerika Heerlen (WLAH).

Wim woonde en werkte van 1968 – 1973 in een volkswijk van Santiago in het prachtige Andes-land Chili. Hij leerde er sociaal en politiek actief te worden, een erfenis tot vandaag.

Ook na terugkeer in Nederland en gehuwd met een Chileense bleef hij dagelijks betrokken bij het land, m.n. vanaf 11 september 1973, de datum dat het leger met ondersteuning vanuit de VS ook in Chili een militaire dictatuur invoerde.

De betrokkenheid en solidariteit bij slachtoffers en (later) de vluchtelingen uit het land was in Nederland bijzonder groot. Zo ontstonden nog meer solidariteitscomités, waarvan ook Wim jarenlang lid was, zoals de Werkgroep Latijns Amerika Heerlen, die meerdere keren filmcyclussen organiseerde in samenwerking met Filmhuis De Spiegel. Een andere activiteit was de ondersteuning van het solidariteitswerk van de ABVA- KABO met gevangen vakbondscollega’s in Chili.

Samen met een groep van 25 ‘solidaire’ Nederlanders werd in hij september 2013 door teruggekeerde Chilenen uitgenodigd voor een speciaal herdenkingsprogramma van 40 jaar staats- greep.

Onderdeel van IDFA Extended. Aan de voet van het Chileense Andesgebergte ligt een idyllische Duitse kolonie. De pracht van de plek verbergt echter een afschuwelijk verleden. In 1961 emigreerden de Duitse ex-nazi Paul Schaefer en zijn gemeenschap naar Chili om daar de armen te helpen. Ze richtten de Colonia Dignidad op, die al snel veranderde in een gesloten sekte waar waardigheid ver te zoeken was.

Songs of Repression, van de makers van The Act of Killing, onderzoekt hoe de overgebleven bewoners van de gemeenschap omgaan met 45 jaar kindermisbruik, collectieve afranselingen en slavernij-achtige taferelen. Ook wordt duidelijk dat de ooit idealistische gemeenschap het terreurbewind van Pinochet steunde door politieke gevangenen te martelen, te vermoorden en in massagraven te begraven op hun enorme landgoed.

Met bijzondere beelden en intieme gesprekken ontrafelen regisseurs Estephan Wagner en Marianne Hougen-Moraga een gruwelijke geschiedenis.

Op documentaire festival CPH:DOX in Kopenhagen won Songs of Repression de internationale hoofdprijs en de prijs voor beste Deense documentaire.

Trailer:  https://youtu.be/6Ecd9PLum0A

Voor meer informatie en bestellen van kaarten: https://www.filmhuisdespiegel.nl

FILMHUIS DE SPIEGEL
Royal Theater
Stationsplein 5
6411 NE Heerlen

Bijzonderheden

Het grootste documentaire filmfestival ter wereld komt dit jaar naar Filmhuis De Spiegel toe. Onder de naam IDFA Extended zie je zeven hoogtepunten uit de line-up van het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Op donderdag 19 november werd gestart met de openingsfilm Nothing but the Sun van Arami Ullon. De andere zes documentaires verspreiden we over het weekend van 05 en 06 december.

– 05 december: (14.00) Gunda (Victor Kossakovsky)
– 05 december: (16.00) The Mole Agent (Maite Alberdi)
– 05 december: (20.00) Songs of Repression (Marianne Hougen-Moraga en Estephan Wagner)

– 06 december: (14.00) Silence of the Tides (Pieter-Rim de Kroon)
– 06 december: (16.30) Bloody Nose, empty Pockets (Bill Ross IV en Turner Ros)
– 06 december: (19.00) Notturno (Gianfranco Rosi)

Als bezoekers slechts naar één film uit het programma willen, is dat ook mogelijk.

Alle documentaires zijn Nederlands ondertiteld.

Voor meer informatie en bestellen van kaarten: https://www.filmhuisdespiegel.nl