Dag van de Mensenrechten – Write for Rights

Elk jaar op en rond 10 december klimmen veel mensen samen met Amnesty International in de pen voor de schrijfmarathon Write for Rights.

Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten.

Ze schrijven naar mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden, omdat ze voor hun mening uitkwamen.

En ze schrijven naar de onderdrukkers om hun te laten weten dat wat ze doen bekend is, dat deze vaak bewonderingswaardige mensen met een voorbeeldrol niet vergeten zijn en om voor hun goede zaak te pleiten.

Dat schrijven is best succevol: In 2019 werden er maar liefst meer dan 6.6 miljoen brieven verstuurd aan foute bestuurders of aan gevangenen. Alle brieven samen vormen een enorme vuist tegen onrecht omdat machthebbers liever niet te boek staan als onderdrukker, folteraar of tiran.

Ook de brieven voor de slachtoffers zijn heel belangrijk. Te weten dat er mensen over de hele wereld voor je opkomen, geeft ze de kracht om vol te houden.

Door het Corona virus zal het dit jaar anders zijn dan in de vorige jaren:

De Schrijfmarathon Write for Rights vindt plaats op donderdag 10 december in de grote zaal van:

De Twee Gezusters (Luciushof)
Putgraaf 3
Heerlen

van 13.00 tot (bijna) 17.00 en van ± 17.30 tot ± 20.00

Vanzelfsprekend gebeurt alles zoveel mogelijk Corona-veilig: ongeveer 10 tafels waar maximaal twee personen op de kopse kant kunnen zitten en een mondneuskapje is verplicht als men niet zit.

 

Voor wie wordt geschreven ?

Er wordt voor de volgende personen geschreven, waarbij vanzelfsprekend voorbeeldbrieven beschikbaar zijn:

1. De journalist Khaled Drareni (Algerije), die 2 jaar gevangenisstraf kreeg voor een verslag over politieoptreden.
2. Onderzoeker Idris Khattak (Pakistan) die de doodstraf kan krijgen.
3. De drie tieners (vluchtelingen), die in Malta een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.
4. De lhbti-demonstranten Melike Balkan en Özgür Gür (Turkije) die samen met 18 anderen 3 jaar celstraf kunnen krijgen.
5. Gustavo Gatica (Chili): hij is door rubberkogels van de politie blind geworden aan beide ogen. De politie ontkent alles.
6. Popi Qwabe en Phungula (Zuid-Afrika). Zij werden doodgeschoten en waarschijnlijk ook verkracht na een taxirit. De politie doet géén verder onderzoek.
7. Nassima al-Sada (Saudi-Arabië) die opkwam voor vrouwenrechten. Ze zit al een jaar in volledige isolatie, niet alleen van familie, maar ook van haar advocaat.
8. Jani Silva (Colombia) ontvangt doodsbedreigingen, omdat zij zich inzet voor het milieu tegen een oliemaatschappij. Zij wordt niet beschermd door de overheid.
9. Germain Rukuki (Burundi) protesteerde tegen martelingen door de overheid en kreeg 32 jaar celstraf.
10. Paing Phyo Min (Myanmar) kreeg 6 jaar gevangenisstraf voor een ludiek optreden over het leger.

Om ± 17:00 startten meerdere mini-demonstraties met fakkels, dit als alternatief voor de traditionele fakkeloptocht door het winkelcentrum van Heerlen. Verzamelen midden op de Bongerd, waar in men in groepjes van ± 4 personen naar een aparte locatie gaat.
Om ± 17:30 komen de mensen die nog verder willen gaan met het schrijven van brieven voor Write for Rights weer bijeen in De Twee Gezusters. Er worden koffie, thee en broodjes geserveerd.

Vooraf aanmelden bij Kees van Veen van Amnesty International is verplicht.

Online-actief zijn en thuis brieven schrijven:

Dit jaar kan men ook op 2 manieren van thuis uit meedoen.

Men kan deelnemen aan de online actie, ook als De Twee Gezusters onverhoopt toch gesloten mocht zijn of als men wil afzien van fysieke deelname. Om aan de online actie mee te doen, dient men zich aan te melden bij Kees van Veen.

Op 10 december krijgt u dan een link gestuurd, waarmee u kunt inloggen op Zoom.

Iedereen die thuis wil schrijven, kan nu al zelf een schrijfpakketje aanvragen via: https://www.amnesty.nl/organiseren/tips-materialen .

Op deze pagina klikt u op: DIRECT MATERIAL- EN BESTELLEN en hierna kiest u dan voor: Ik schrijf thuis en u vult dan uw gegevens in.

Vanaf 20 november staan de voorbeeldbrieven ook op de website en kunnen deze gedownload worden.

De geschreven brieven kunt u op 10 december naar De Twee Gezusters brengen, zodat we deze centraal versturen. Ook zal er tijdens de minidemonstraties (17.00-17.30) een postdoos op de Bongerd staan.

Wilt u de brieven zelf versturen? kijk dan voor aanwijzingen op de webpagina: Tips & handleidingen. Als u toch op de organisatiepagina bent, klikt dan eens op RESULTATEN en op VOOR WIE WE SCHRIJVEN.

Aanmelden:

Kees van Veen, Amnesty International 637 Parkstad Limburg en coördinator van de activiteiten in het kader van Mensenrechtendag in Heerlen / Parkstad Limburg:
c.van.veen@home.nl en/of 06-42311835.

Meer Informatie:

Voor meer informatie over de dag van de mensen rechten kunt u ook terecht bij Kees van Veen.