Film: Blanco en Blanco

Op woensdag 12 augustus om 20.00 vertoont Filmhuis De Spiegel de film: Blanco en Blanco.

Land : Chili/Spanje
Jaar : 2019
Duur : 100 minuten
Regie : Théo Court
Met : Alfredo Castro Gómez, Lola
Rubio, Ignacio Ceruti
Ondertiteling: Engels (film is in het Spaans)
Kijkwijzer : Geschikt vanaf 16 jaar en Geweld

De film wordt op deze avond ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht.

‘Mijn eerste kennismaking met Latijns-Amerika dateert van voorjaar 1990 toen ik bij een vriend in Guatemala logeerde. Daar ontdekte ik de beschaving van de Maya’s. Ik ben toen ook in Mexico, Honduras en Belize geweest. Later dat jaar vertrok ik voor een reis van 8 maanden naar Zuid-Amerika. Van Peru (waar ik Spaans heb geleerd en mijn vrouw heb leren kennen) naar Bolivia, Chili, Argentinië, Paraguay, Brazilië, Venezuela naar Colombia en weer terug naar Lima. Het heeft mijn leven veranderd.

Sindsdien kom ik er elke twee tot drie jaar voor bezoek aan familie en vrienden en trips naar alle uithoeken van Peru. In de tussentijd kijk ik graag naar Latijns-Amerikaanse films en lees veel over de geschiedenis van dit fascinerende continent.’

Fotograaf Pedro trekt rond 1900 naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika voor een opdracht; hij moet de bruiloft van een machtige landeigenaar zo fraai mogelijk vastleggen. De opdrachtgever blijkt afwezig maar laat wel zijn piepjonge bruid portretteren.Terwijl Pedro wacht op de trouwerij, die telkens wordt uitgesteld, raakt hij steeds meer geobsedeerd door het meisje en haar schoonheid.

Tegelijkertijd maakt Pedro steeds meer deel uit van het plaatselijke ruige leven en de onherbergzame periferie van de beschaving. De mannen die in dienst zijn van de landeigenaar drinken zich een stuk in de kraag, schieten het wild af en moorden de lokale indianen uit. Pedro krijgt de opdracht om dit alles te fotograferen, want “we schrijven hier geschiedenis”. Zo wordt de fotograaf ooggetuige en zelfs medeplichtige aan machtsmisbruik en genocide.

Grotendeels gedraaid in hartje winter op het onherbergzame Vuurland is Théo Courts tweede film een hypnotiserende trip naar de historische hel van westerse expansiedrift.

Blanco en Blanco kreeg meer dan terecht op het filmfestival van Venetië zowel de Fipresci-prijs van de Filmkritiek als de prijs voor beste regie.

Trailer: https://youtu.be/vuDHSsj30jk

Voor meer informatie:

FILMHUIS DE SPIEGEL
Royal Theater
Stationsplein 5
6411 NE Heerlen