Corona en de lege handen van de arbeiders in Afghanistan

In het april nummer van De Inkijk stond een bericht van Stichting SCAN waarin de start werd aangekondigd van een nieuwe actie onder de titel: Corona en de lege handen van de arbeid-ers.

Hier zijn de eerste resultaten.
Scan heeft tot nu toe een keer in Kabul, een keer voor de Afghaanse arbeiders in Iran en drie keer in andere steden in Afghanistan voedselpakketten en contant geld uitgedeeld.
De hele actie is verdeeld in verschillende fasen:
Arbeiders zoeken en registreren
Collega’s van SCAN gaan naar de arme wijken en ook via via vernemen ze namen en adressen van arbeiders die werkloos zijn geworden door de coronacrisis zowel van binnen- en als van buiten de stad.
Ook melden mensen dat hun buurman of buurvrouw werkloos is. De meldingen worden op juistheid gecontroleerd. Er zijn heel veel aanvragen binnengekomen. Daarom worden eerst de arbeiders met veel kinderen, de oudere- en de vrouwelijke arbeiders geholpen.
SCAN werkt samen met twee andere hulporganisaties, ook om de namen te controleren zodat deze niet dubbel in de lijsten staan.
Een goedkope groothandel
Er werd gezocht naar een goedkope groothandel om voedsel in te kopen. Mensen leggen bij verschillende groothandels uit dat ze voor een goed doel voedsel willen kopen. Zo proberen ze de goedkoopste groothandel te vinden om het benodigde voedsel te kopen.
Samenstelling voedselpakketten
Vrijwilligers sorteren en verpakken de producten, werken als chauffeur en helpen bij het uitdelen van de pakketten. Er zijn geen betaalde krachten in dienst. Alle collega’s die bij het verpakken en uitdelen werken, hebben maskers en handschoenen, en proberen de gepaste afstand van 1,5 meter in acht te nemen. Omdat er veel mensen op een plek werken is het helaas moeilijk om dit laatste erg goed te regelen. Toch doen we ons best om ervoor te zorgen dat alle maatregelen genomen worden.
De kwaliteit van het voedsel moet goed zijn omdat dit belangrijk is voor de gezondheid van de arbeiders en hun familie. De inhoud van een voedselpakket maakt het mogelijk om hiermee fatsoenlijke en gezonde maaltijden te kunnen bereiden.

In een voedselpakket zit:
10 kg rijst,
5 liter olie,
2kg erwten / linzen,
3 pakjes pasta / macaroni,
2 kg tomatenpuree,
2kg pasta / ash,
1kg bonen,
2 kg soja,
2kg suiker,
een halve kilo thee,
6 stukken zeep,
1kg waspoeder en een klein beetje contant geld.

Ash is een soort macaroni. Met ons voedselpakket kunnen mensen enkele weken verschillende soorten eten klaarmaken.
De voedselpakketten worden naar de gekozen arbeiders gebracht
Door het coronavirus kunnen wij geen grote activiteiten organiseren en alle arbeiders op een plek verzamelen om de voedselpakketten uit te delen.
Gelukkig zijn er voldoende vrijwilligers die de voedselpakketten naar de arbeiders brengen, ook als ze verder weg wonen en ze het pakket niet kunnen ophalen. Het betreft ook vaak vrouwen of erg oude mensen. Maar er zijn ook mensen die wel in de buurt wonen en ook zelf kunnen komen halen.
Er zijn altijd mensen van verschillenden instanties aanwezig die het proces bewaken.
Dagloonarbeiders
De werkloze arbeiders kunnen niet thuisblijven, omdat ze steeds werk moeten zoeken, want zonder werk hebben ze geen geld. Er zijn veel arbeiders die naar een verzamelplek gaan waar regelmatig werk wordt aangeboden, terwijl ze eigenlijk thuis in quarantaine moeten blijven. Er is een apart budget voor deze arbeiders. Zonder afspraak en zonder bekend te zijn, gaan vrijwil-ligers naar dergelijke verzamelplekken en geven ze een beetje contant geld in een envelop, zodat ze hun huur van hun huis of andere benodigdheden kunnen betalen.
De partners van SCAN doen hun best om de echte werkloze arbeiders te kunnen vinden en helpen.
Hoewel werd geprobeerd om zowel de arbeiders als de vrijwilligers tegen corona te beschermen tijdens het bezoek aan de dagloonarbeiders, was het altijd moeilijk om gepast afstand te bewaren bij het uitdelen van de voedselpakketten of de enveloppen met het geld. De arbeiders blijven niet in een lijn staan, omdat ze bang zijn dat de voedselpakketten op zullen raken, waardoor ze geen hulp zouden krijgen.
Kabul en Herat
De voedselpakkettenactie in Afghanistan wordt gevoerd in de provincies Kabul en Herat.
Op 2 april zijn in Kabul de eerste keer voedselpakketten uitgedeeld. In Kabul is een aantal arbeiders in Share-Naw bezocht en zijn de voedselpakketten aan hen uitgedeeld.
De provincie Herat is in quarantaine. In Herat zijn ook dag arbeiders bezocht en aan die arbeiders is contant geld gegeven. Vervolgens hebben wij met behulp van verschillende wijkvoorzitters (wijkagenten) die arbeiders ingeschreven. Op dinsdag 14 april zijn in Herat voedselpakketten uitgedeeld.
In alle twee provincies zijn heel veel werkloze arbeiders, jammer genoeg kunnen wij niet al deze mensen helpen.
Afghaanse arbeiders in Iran
SCAN krijgt ook heel veel berichten over Afghaanse arbeiders in Iran die werkloos zijn geworden door de Coronacrisis en daardoor heel veel problemen hebben en niemand die hun helpt. Bijna 100% van die arbeiders betalen huur voor hun huis en de eigenaren maken het hun vaak moeilijk. Daarnaast zijn ze zijn niet verzekerd.
Omdat 24% van ons sponsoren Afghaanse handelaars in Iran zijn, is besloten om aan 160 Afghaanse arbeiders met een gezin in Iran een voedselpakket te geven, en om 100 enveloppen met geld te geven aan dagloonarbeiders.
Wij hopen dat de corona-crisis zo snel mogelijk voorbij is zodat alle arbeiders naar hun werk kunnen gaan.
Sponsoren
Mensen uit verschillende landen hebben SCAN en de Afghaanse partners geholpen: Afghanen in Nederland, Duitsland en België, maar ook in Iran, Afghanistan, Canada en Amerika.
Daarnaast heeft een aantal Nederlanders en Duitsers ons ook geholpen. Er waren mensen die ons hebben geholpen door adressen van de werkloze arbeiders aan ons door te geven en die vroegen het geld aan bepaalde families, sommige mensen in Iran of naar bepaalde arme wijken in Iran te besteden.
Veel is tot stand gekomen met dank aan ons netwerk via de WhatsApp-groep (Yaran Hamwatan) met verschillende mensen uit de hele wereld.
Ook is veel dank verschuldigd aan de mensen in Iran en Afghanistan en in het bijzonder de vrijwilligers en sponsoren die dit project hielpen uit te voeren.

SCAN bedankt hierbij nogmaals alle sponsoren uit alle landen. Zonder deze hulp was dit project niet mogelijk.
De actie wordt nog voortgezet.
Wilt u na het lezen van dit artikel de actie van SCAN steunen dan kunt u uw bijdrage over maken op rekeningnummer:
IBAN: NL75 INGB 0009673353
BIC: INGBNL2A
t.n.v. Stichting Scan
onder vermelding van: Help Afghans with corona crisis

SCAN Voorzitter Ali Daliry heeft een betaalverzoek gemaakt van voor Help de Afghaanse arbeiders die werkloos zijn geworden door de Corona-crisis..
Via elke bank in Nederland kun je hiermee betalen. Dank je wel !

Van de Redactie:
Mocht u nog andere acties voor Afghanistan willen steunen kijk dan eens bij sites als:

Gofundme, klik hier
Bij gofundme waren op het moment van het maken van deze inkijk bijvoorbeeld de volgende acties beschikbaar: Kabulramadan & inzamelingsactie-afghanistan

Doneer actie, klik hier

Tot slot nog enkele foto’s: