Film: La Cordillera de los Suenos.

Op woensdag 1 juli om 20.00 vertoont Filmhuis De Spiegel de film: La Cordillera de los Suenos, een ontroerende zoektocht naar mysteries van het land van zijn jeugd, Chili.

Land : Chili
Jaar : 2019
Duur : 84 minuten
Regie : Patricio Guzmán
Met : Jorge Baradit, Vicente Gajardo en
Francisco Gazitúa
Kijkwijzer :

 

De film wordt op deze avond ingeleid door Wim van Kempen, kenner van Latijns-Amerika, Secretaris Heerlen Mondiaal en bestuurslid Steungroep Indianen in Brasil en lid van de inmiddels opgeheven Werkgroep Latijns Amerika Heerlen (WLAH)

Wim woonde en werkte van 1968 – 1973 in een volkswijk van Santiago in het prachtige Andesland Chili. Hij leerde er sociaal en politiek actief te worden, een erfenis tot vandaag.

Ook na terugkeer in Nederland en gehuwd met een Chileense bleef hij dagelijks betrokken bij het land, m.n. vanaf 11 september 1973, de datum dat het leger met ondersteuning vanuit de VS ook in Chili een militaire dictatuur invoerde.

De betrokkenheid en solidariteit bij slachtoffers en (later) de vluchtelingen uit het land was in Nederland bijzonder groot. Zo ontstonden nog meer solidariteitscomités, waarvan ook Wim jarenlang lid was, zoals de Werkgroep Latijns Amerika Heerlen, die meerdere keren filmcyclussen organiseerde in samenwerking met Filmhuis De Spiegel. Een andere activiteit was de ondersteuning van het solidariteitswerk van de ABVA-KABO met gevangen vakbondscollega’s in Chili.

Samen met een groep van 25 ‘solidaire’ Nederlanders werd in hij september 2013 door teruggekeerde Chilenen uitgenodigd voor een speciaal herdenkingsprogramma van 40 jaar staats greep.

In Chili zijn de pieken van de Andes nooit ver weg: de bergketen (Cordillera) vormt maar liefst 80% – en daarmee de ruggengraat – van het land.

Meester documentairemaker Patricio Guzmán analyseert de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn vaderland, waar hij sinds de staatsgreep van legerleider Augusto Pinochet niet meer woont. Inmiddels is de dictatuur overwonnen, maar het economische beleid dat eraan ten grondslag lag heeft het land nog steeds in haar greep.

Na Nostalgia de la Luz (2010) en El Botón de Nácar (2015), waarin hij het noorden en het zuiden van Chili verkende, zoekt Guzmán nu naar het verleden en heden van het land in de bergen en Santiago in dit laatste deel van een trilogie.

Deze film won op het Film festival van Cannes in 2019 een Golden Eye award.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uBrWlln9y-k&feature=emb_logo

Voor meer informatie:

FILMHUIS DE SPIEGEL
Royal Theater
Stationsplein 5
6411 NE Heerlen