Verhalen uit de buik van de samenleving

Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger. Het boek van Guy Malfait en Marijke Decuypere vormt het sluitstuk van de campagne ‘Waarheid of Fabel ?’

Vooroordelen, foute veralgemeningen of halve waarheden zijn van alle tijden. Daarom startte ATD Vierde Wereld Vlaanderen in 2016 het project `Waarheid of Fabel´. Waarheid of Fabel wil vooroordelen over armoede ontkrachten. Via de methode van het delen en verbinden van kennis werkten mensen in armoede samen met academici, journalisten en mensen uit het sociale werkveld.

In het boek lees je levende verhalen over wie de realiteit achter de armoedecijfers meemaakt. We geloven dat dit de beste weg is om vooroordelen over mensen in armoede te ontkrachten.

Het boek wordt ondersteund met de website: www.aandeonderkant.be Ze vormen een Yin en Yang.

De website bevat een schat aan informatie. Er wordt vertrokken vanuit de vooroordelen, ondergebracht in negen thema’s zoals werk, gezondheid, geld, huisvesting. En onderwijs natuurlijk: De ouders zijn niet geïnteresseerd in de school van hun kinderen. Ze komen amper naar het oudercontact. Ides Nicaise, professor aan de KU Leuven, legt uit dat er een onderscheid moet gemaakt worden tussen verwachtingen, betrokkenheid en participatie van de ouders.

De vlot leesbare verhalen zijn weliswaar opgetekend in België, toch zijn het verhalen die wij ook horen van de mensen in Nederland en van overal op de wereld waar mensen in armoede leven.
Het boek en de website zijn instrumenten om mee te werken rond het thema armoede en /of vooroordelen. Kunnen we u hiermee warm maken voor armoedebestrijding?

Het boek is te bestellen voor: € 19,90 (excl. verzendkosten) bij
Marion Braad, zuid-limburg@atd-vierdewereld.nl

of via de website:

www.atd-vierdewereld.nl of
www.atd-vierdewereld.be