VPRO Tegenlicht Meet Up: Deltaplan waterstof

Op 26 november dinsdag 2019 wordt al weer de 16de Tegenlicht Meet Up georganiseerd in Café Pelt.

De avond start om 19.30 rondom de aflevering: Deltaplan waterstof.

Nederland wil in 2050 van het aardgas af zijn. Maar hoe? Omdat zonne- of windenergie lastig opgeslagen kan worden, lijken dat (nog) geen geschikte alternatieven. Daar kan waterstof bij helpen: een unieke eigenschap van de deeltjes maakt dat waterstof energie kan opslaan en transporteren. En toch: Nederland durft de stap niet te zetten. Het is hoog tijd voor een deltaplan.

Na het vertonen van de VPRO Tegenlicht-documentaire ‘Deltaplan waterstof’ zal Frank Schaap (Director Business Development & Marketing van het bedrijventerrein Chemelot in Geleen) kort Chemelot introduceren: “Onze visie is om de meest duurzame, competitieve en veilige chemiesite van Europa te worden”. Daarbij gaat hij ook in op het belang van waterstof.”

Daarna krijgt Marc van Doorn het woord. Hij is programma manager waterstof trilateraal (NRW, Vlaanderen en Nederland) van Brightlands Chemelot Campus. Marc gaat in op een aantal waterstof gerelateerde ontwikkelingen die relevant zijn voor de Chemelot-transitie.

Vervolgens gaan wij over dit thema met elkaar in gesprek. In ieder geval belooft het een bijzonder interessante kijk te geven in de ‘keuken’ van Limburgs grootste bedrijventerrein.

Aanvullende informatie over de VPRO Tegenlicht aflevering Deltaplan waterstof van zondag 10 februari 2019. Regisseur Rob van Hattum houdt zich al sinds de jaren tachtig bezig met water-

stof. Hij zag dat een overstap op waterstofgas werd omschreven als de sleutel tot een soepele energietransitie, maar dat er in praktijk op grote schaal weinig stappen werden gezet. Dat moet, en kan,anders: een ‘deltaplan waterstof’ zet pas écht zoden aan de dijk.Er wordt al druk geëxper-imenteerd met waterstof, door grote en kleine partijen. De Gasunie onderzoekt hoe ze duur-zame groene waterstof uit zonne-energie kun-nen produceren en netbeheerder Tennet wil energie opslaan in de Noordzee (op zogenaam-de waterstofeiland-en). Shell ontwikkelt water-stof-pompstations, omdat de grootschalige intro-ductie van schone-waterstof-auto’s steeds dicht-erbij lijkt te komen. Ook op gemeenteniveau zijn ze bezig: het Zuid-Hollandse dorp Stad aan ’t Haringvliet wil in 2025 volledig overschakelen op groene waterstof, en de provincie Groningen schetst vol goede moed een plan voor een nieuwe, aardgasvrije toekomst met waterstof.

De waterstofbelofte laat ook andere landen niet koud: Japan wil de Olympische Spelen van 2020 volledig op waterstof laten draaien en Rusland onderzoekt of ze hun aardgas kunnen omzetten in schonere waterstof.

In Nederland zijn we er al bijna klaar voor: de infrastructuur voor een grootschalige transitie van gas naar waterstof ligt er in Nederland al grotendeels. Het oude aardgasnet, zowel aan land als op zee, blijkt namelijk ook geschikt voor waterstof. Met wat kleine aanpassingen kunnen de miljarden euro’s aan ondergrondse leidingen worden hergebruikt.

Nog even, en we kunnen over. Staan we aan de vooravond van een waterstofrevolutie?

De uitzending van Deltaplan waterstof is te bekijken via :

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/deltaplan-waterstof.html

 

MEET UP

Zoals gewoonlijk opent Erik Duijsings de bijeenkomst, is Harrie Winteraeken de gespreksleider en Frits Pelt de gastheer.

Voor meer informatie over deze Meet Up kunt u terecht bij:

Harrie Winteraeken

06-52375611 hwinteraeken@hotmail.com