Weekend van de wetenschap 2024

Wetenschap is overal en altijd om ons heen, soms zonder dat je het misschien doorhebt. Het maakt onderdeel uit van ons dagelijks leven. Wetenschap kan je verwonderen, aan het denken zetten en iets nieuws leren. Heb je wel eens nagedacht over hoe alles werkt?

Weet jij bijvoorbeeld dat je jezelf slimmer kunt maken door te slapen, eten en bewegen? Of hoe Ai jou onsterfelijk kan maken? Heb je al ooit gehoord van de Super-Kamiokande Neutrino Detector? En heb je je ooit afgevraagd of robots ook weleens moe worden?

Tijdens het weekend van de wetenschap op 5 en 6 oktober 2024 slaan de Open Universiteit, Discovery Museum en Filmhuis De Spiegel de handen ineen en pakken uit met een programma dat jou in een klap rijker aan kennis maakt.

Wij maken er een waar feest van voor jong en oud, tijdens het lustrumjaar van de Open Universiteit. En wie weet durf jij je weekend af te sluiten door deel te nemen aan de eigenwijze wetenschapsquiz!

Programma:

Discovery museum – Kerkrade

Zaterdag 5 oktober om 13.00 en 15.00 Science Show ‘Robot versus Mens’ door explainer Danny Pauwels

Verbazen, ontdekken, lachen en zelf een handje meehelpen: welkom bij de Science Show van Discovery Museum. Je wordt zelf onderdeel van wetenschap en techniek. Met leuke experimenten wordt er een link gelegd tussen het dagelijks leven en wetenschappelijke weetjes. Soms ben je toeschouwer, een andere keer speel je zelf de hoofdrol. Het thema van de science show is gelinkt aan de wisselexpo ‘Ai: de expo’ die in het najaar voor het eerst te bezoeken is in Discovery Museum.

Zondag 6 oktober 11.00 -17.00 Maak kennis met ART; de Augmented Reality Tutor door Deniz Iren

Met veel plezier stellen we je voor aan ART, de Augmented Reality Tutor. Ben je nieuwsgierig naar kunstmatige intelligentie, augmented reality of virtuele agenten? Dan zit je hier goed! Tijdens dit evenement krijg je de kans om ART, een augmented reality avatar aangedreven door Ai, te ontmoeten en ermee te communiceren. ART is hier om je vragen te beantwoorden, een vriendelijk gesprek aan te gaan en je een kijkje te geven in de fascinerende wereld waar technologie en menselijke interactie elkaar ontmoeten.

Zondag 6 oktober 13.00 Discovery Jeugd College: Leef je slim ?! door Prof. Dr. Renate de Groot

Begin jij elke dag met een gezond ontbijtje? Speel je veel buiten of ga je lekker sporten? En hoe zit het met slapen? Ga jij op tijd naar bed? Wist je dat de manier waarop je leeft de werking van je hersenen kan beïnvloeden? Door slim te leven, kun je dus ook slim(mer) worden! Wil je hier meer over weten? Kom dan naar dit college!

Dit college is voor iedereen te volgen via een livestream !

Zondag 6 oktober 14.30 De Eigenwijze Wetenschapsquiz door Dr. Esther Bakker

Waarom geven achtbanen zulke lekkere kriebels in je buik? Houden jouw ogen je ook wel eens voor de gek? Waarom stinken scheten eigenlijk? Wat gebeurt er allemaal met eten in je lijf? En hoe zit het nou precies met dat broeikaseffect? Tijdens de interactieve, eigenwijze wetenschapsquiz ontdek je dit allemaal. Doe je mee?

Filmhuis De Spiegel (Royal Theater) – Heerlen

 Zondag 6 oktober 13.00 Neutrino

In aanwezigheid van regisseurs Hannie van den Bergh en Jan van den Berg en Prof. dr. ir. Jetse Stoorvogel

Gefascineerd door een excentriek elementair deeltje, ondernemen twee filmmakers een reis naar de Super-Kamiokande Neutrino Detector, een prestigieus natuurkunde-experiment dat meer dan duizend meter diep in een berg in Japan is gelegen.

Zondag 6 oktober 16.00  Eternal You

In aanwezigheid van dr. Tom Giesbers en Marjolein van Herten verbonden aan de OU

Als je de kans zou krijgen om met een overleden dierbare te praten, zou je die dan grijpen? Eternal You duikt in de wereld van start-ups die proberen de doden weer tot ‘leven’ te brengen, door avatars van overledenen te maken met AI.

Schunck Glaspaleis – Heerlen

Zaterdag 5 oktober 12.00 – 15.00 Studium Generale publiekscolleges door de Open Universiteit

De OU presenteert een reeks Studium Generale publiekscolleges in het SCHUNCK Glaspaleis te Heerlen. De toegang is gratis na aanmelden.

Inleiding: rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens en hoofd Academische zaken dr. Janneke Hooijer leiden het programma in. Na elke lezing is er een korte pauze.

12.00 – 13.00 uur: Cybersecurity: hoe kan het beter?
Prof. dr. Harald Vranken neemt je mee in de wereld van cyberaanvallen en hoe we ons beter kunnen beschermen tegen deze groeiende dreiging.
13.00 – 14.00 uur: Werk, hoe houd je het leuk en gezond?
Prof. dr. Judith Semeijn pleit voor meer lef op de werkvloer. Ontdek hoe je werkplezier behoudt door open te staan voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.
14.00 – 15.00 uur: Met big data strijden tegen kanker en hart- en vaatziekten
Prof. dr. Mathie Leers biedt een fascinerende inkijk in hoe big data wordt ingezet om kanker en hart- en vaatziekten eerder op te sporen en effectiever te behandelen.

Voor meer informatie:

www.discoverymuseum.nl

www.filmhuisdespiegel.nl

www.schunck.nl